(30.04.09) Tomatchutney for mellomsterkt krydret
gryterett fra Asia er som tyttebærsyltetøy for kjøttkakene eller
reinsdyrsteiken. Oppskriften har jeg funnet på nettet og den ser slik
ut:
Tomatchutney (ca. 3 stk+
syltetøyglass):
- 2-4 hvitløkskløfter avhengig av størrelsen
- 1 kg epler, gjerne syrlige, røde
- 2 halvbokser tomater, gjerne pellete eller med skall, spiller
mindre rolle.
- 1 dl rosiner
- 1/4 dl salt
- 1 3/4 dl sukker
- 3 ss malt ingefær ("ginger" på engelsk, innvandrerbutikken har
mye godt krydder!)
- 1 ss chilipulver
- 1 dl vineddik
Fjern eplekjerner, men behold skallet. Grovkutt eplene, og del
gjerne tomatene i to. Legg i panne/gryte.
Tilsett 1/4 dl salt og 1 3/4 dl sukker og krydderet, og rosinene.
Finhakk hvitløken og ha i. Noen bruker hvitløkspresse, men hvorfor det.
Chutney er jo rik på fiber...?
Koke forsiktig under lokk 1-1,5 time. Rør av og til med tresleiv, så
det ikke fester seg i bunnen.
Ser at enkelte mener tomater i boks har for mye væske. I de tilfeller
hvor massen blir løs, damper jeg av på svak varme en halv time til
slutt uten lokk, det går fint. Hvis massen blir for tørr, slår jeg i
litt vann. Du bestemmer selv hvor løs du vil ha den, men som syltetøy
er det vel best.
Du trenger ikke certo eller annet konserveringsmiddel.
Kokingen/avdampingen/vanntilsettingen tar seg av stivheten, krydderet
tar seg av holdbarheten.
Slik konserverer du:
Slå litt vann i tre vanlige syltetøyglass (rødbetglass,
sylteagurkglass) og kjør i mikrobølgeovn på fullt i mikrobølgeovn i 5
minutter. Lokkene er av metall ofte, så de bør kokes i vann. Kok 3
minutter.
Fyll glassende med varm chutney. Er glassene varme og chutneyen rett
fra kokingen, så er det liten risiko for sprekking. Skru lokkene på
litt hardt. Avkjøl på benken. Normalt er nå chutneyen hermetisert.
Avkjølingen gir undertrykk i glasset, så en må åpne med makt når
chutneyen skal spises. Jeg har hatt stor glede av 5 år gammel chutney
lagret i kjøkkenskapet.
|