(16.05.14) St. Petersfisk er en av de beste fiskene i
havet. Hvitt kjøtt, kveite kan minne litt om St. Petersfisk. Fisken har
piggete beinplater langs kroppsranden, og skarpe pigger i finnene.
Dette er ikke noe problem å rense bort ved servering/spising.
Disse fiskene kan behandles på samme måte som i denne oppskriften:
Kveite, piggvar, havabbor, gullbrasse (dorada), laks, ørret, og rød
mulle ("red mullet" får vi vel ikke tak i, men det er kanskje en enda
bedre fisk med denne behandlingen). Krydderet kan være det samme som
her, men eksperimenter litt med mengde og blandingsforhold. Ikke krydre
for sterkt, men salt er viktig.
Fisk skal ikke grilles på for sterk varme. Kullgrill er best,
gassgrill gir ikke røyksmak. Jeg holder en knapp på bøkeved.
- Finkutt 4 fedd hvitløk (minst!) og en bunt persille, blande i en
bolle og hell over (minst!) 1/2 dl virgin olivenolje. Sett bollen
bort i romtemperatur en halv time, eller over natten i
kjøleskap.
- Fyr opp grillen. Ha jevn varme, ikke for sterk.
Ikke bruk olivenolje ved grilling, det er unødvendig både sett i
forhold til helse, smak, pris og effekt. Olivenolje skal brukes
etter at varmebehandlingen er over. Bruk heller solsikkeolje under
grillingen.
- Utgangspunktet er en fisk under kiloet (6-700 gram).
Sløyes som flyndre, og legges på grillen deretter som den er,
filetering er unødvendig på så små fisker. St. Petersfisken trenger
heller ikke skarpes for skjell.
Det er en fordel å olje undersiden før den legges på grillen.
Det er lurt med fire snitt med skarp kniv gjennom skinnet og litt
inn i kjøttet.
Salte (havsalt!) fisken utenpå og inni. Dryss 1/2 ts timian, 1/2 ts
rosmarin. Fisken skal stekes til skinnet er litt sprøtt.
Deretter snues den og grilles på andre siden. Bruk litt bred
grillspade så den ikke ramler fra hverandre. Pensle med olje hvis
den får for tørr overflate. Mot slutten kan du pensle med litt
olivenolje.
- Når fisken er ferdig grillet prøvesmak om den skal saltes mer.
Legg fisken på aluminiumsfolie som kan pakkes helt rundt fisken.
Fordel persille/hvitløks/oljeblandingen på fiskens overflate. Hell
gjerne over mer olje om det mangler. Pakk den inn. La den ligge 5
min. og aromatisere seg i folien, gjerne med litt varme (på
tallerken). Gjerne mer olje på fisken ved servering på fat. Dypp
loffen i søet når du spiser.
Fisken spises med loff, pommes frittes, ovnsbakte poteter, osv.
Gjerne en grønn salat til. Sitron er viktig på slike retter.
Hvis du damper noen asparges, passer smaken av disse godt med
fiskesøet.
Grillspyd med stykker av paprika, løk, sopp, squash kan være godt til,
men det blir fort for mye mat. Hold fisken i forgrunnen.
Tørr hvitvin passer til fisken. Noen rødviner passer også veldig
godt.
Prøv denne fremgansgmåten for de andre fiskeslagene som er nevnt
ovenfor.
|